
Projekt neve: Az egészséges táplálkozás népszerűsítése a kaposvári Zrínyi Ilona Tagiskolában
Kedvezményezett neve: GÉNIUSZ Közhasznú Alapítvány
A támogatás összege: 15 millió forint
A támogatás mértéke: 100%
A projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00363
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. július 31.
A projekt bemutatása
A GÉNIUSZ Közhasznú Alapítvány a Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok című, EFOP-1.8.5-17 kódszámú Felhívás keretében 15 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, melyet az egészséges táplálkozást, egészséges életmódot népszerűsítő programok megvalósítására használhat fel.
A projekt célja a kaposvári Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola diákságának, szüleinek, dolgozóinak, a közétkeztetésben dolgozóknak bemutatni és tudatosítani az egészséges táplálkozás alapjait, alapszabályait, lehetőségeit, annak érdekében, hogy ezek a célcsoportok a továbbiakban az egészséges étkezés és életmód követése által egészségesebb, teljesebb, minőségibb életet élhessenek.
A gyermekek egészséges, harmonikus fejlődéséhez, mind fizikai, mind mentális téren, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, mely alkalmazásához a szülők bevonása is elkerülhetetlen.
Az egészséges életmód és táplálkozás nemcsak a fizikai jól-lét miatt fontos, hanem a mentális, pszichés egészséget is segít megőrizni. A gyermekek megfelelő fejlődése érdekében ezért ezekkel a területekkel kiemelten szükséges foglalkozni. A mai, versengő és rohanó világban, az iskola, a munkahely, egyéb hétköznapi helyzetek okozta stressz is kiváltója rengeteg betegségnek és oka lehet az elhízásnak, amelyből aztán további betegségek alakulnak ki. Ezért ezekre a mentális, pszichés egészséget is biztosító tényezőkre is szükséges felhívni a figyelmet, az egészséges táplálkozás, egészséges életmód népszerűsítését a sporttal, mozgással is szükséges kiegészíteni.
A másfél évig tartó programsorozat keretében kívánjuk az iskola diákjait, szüleit és az itt dolgozókat megismertetni az egészséges táplálkozással. Az egészséges életmódbeli új ismeretek elsajátítása kiemelten fontos célunk, hiszen a rendszerezett tudás átadása, a kapott ismeretek gyakorlati alkalmazásának kipróbálása a diákok és családjainak életét teszi könnyebbé.
A projekt kezdetén dietetikus szakember bevonásával – kérdőíves felméréssel – a tanulók táplálkozási szokásainak felmérése történik, mely képet ad arról, hogy pontosan mely témákra kell inkább fókuszálnunk a programok során, mely tanulókat, dolgozókat szükséges kiemelten bevonni a programokba.
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretterjesztő előadások (pl.: ételek tápanyagtartalma, helytelen táplálkozás, és az azzal összefüggő betegségek, ételallergia, egészséges mintareceptek) a fontos tudnivalókat adják át, amelyeket aztán a szemléletformáló programokon (pl.: sport programok, ételkészítés, ételkóstolás) alkalmazunk és mélyítünk el. A kialakításra kerülő egészség terem is ezen célokat szolgálja.
A projekt keretében lehetőségünk van eszközbeszerzésre és az iskola étkezőjének felújítására is, mely a fenti programok kiegészítését, hátterét adja. A ballonos vízvételi hely, valamint a szűrőberendezés az egészséges életmód egyik elemének azonnali gyakorlatba ültetését eredményezi. A projekt során dietetikus szakember végig rendelkezésre áll akár egyéni tanácsadásra, akár az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdések megválaszolására.
A programokkal kapcsolatos részletes információ Puska Zoltánnál kérhető.
DOKUMENTUMOK